Táska lexikon

A világ legdrágább táskája

A 2, 35 millió fontot, azaz 756 millió forintot érő retikül a Guinness Rekordok Könyve leírása szerint a világ legdrágább táskája.
A gyönyörű csillogó kiegészítő tizennyolc karátos aranyból valamint 4517 darab - sárga, pink és színtelen - gyémántból készült. A rendkívül különleges, darabot tíz ember készítette 8800 órán keresztül. „Az Ezeregy éjszaka tárcája” nevet viselő retikült Robert Mouawad tervezte, akinek nem ez a darab az első rekordkísérlete. 2003-ban a Victoria's Secret fehérneműcéggel együttműködve ő volt, aki elkészítette a világ legdrágább melltartóját, mely több mint kétmilliárd forintot ér, a fehérneműben akkoriban Heidi Klum szupermodell pózolt.
Mouawad elárulta, hogy a táska elkészítésében a mesék, valamint Seherezádé története inspirálta, ezért sikerült egy igazi, csodás darabot megterveznie. Angelina Jolie, Nicole Kidman, Jennifer Lopez, Gisele Bündchen, Janet Jackson, valamint Mariah Carey is nagyon szeretik a tervező ékszereit, mert rajonganak az ízlésesen feltűnő darabokért.

Az Ezeregy éjszaka tárcája

Táskák a legvadabb álmainkból

Megtörténhet, hogy például a válság keresztülhúzza a nyaralási és a vásárlási szándékaidat, ilyenkor marad az álmodozás! Ennek biztosan nem szabhat határt semmilyen pénztárca. Íme a táskák, amelyekről mi álmodozunk!
Először kezdetnek itt van ez a szemcsés felületű Marc Jacobs bőrretikül mozaikos kőberakással a fedelén. Ez a színei miatt nagyszerűen illik a tengerészstílusú ruhatárba. Leggyakrabban valamint nagyon szívesen sötétkék vagy piros nyári ruhát és homokszínű magas sarkút viselnénk hozzá.
Christian Louboutin már három cipzárral díszített bőrretiküljébe két dolog miatt szerettünk bele. Az egyik dolog az élénk, őrölt pirospaprikára emlékeztető, csípős szín, a másik pedig a láncos vállpánt. Elsősorban modern sziluettű kis fekete ruhához, vagy fekete csőfarmerhez valamint széles vállú blézerhez tudjuk elképzelni.
A Szex és New York sorozat és mozifilm vizuális agya Patricia Field. Az ő neve fémjelzi ezt a leginkább tolltartóra hasonlító retikült, amelyet egy grafika és a House of Field logója díszít. Bármihez. Bármikor.
Ez a Proenza Schouler táska olyan frissítő, mintha csak egy citrusos nyári koktélba csobbannánk. Hűsítő lime-színével nagyszerűen illik például egy galambszürke nyári ruhához. Krémszínű bőr, hihetetlenül szép, letisztult forma, finom, fényes részletek. A Miu Miu válltáskájának arisztokratikus kisugárzása nagyszerű! A kezelési útmutató mellé kihangsúlyozva hozzátűznénk, hogy kizárólag ultra nőies viselethez való.
Egészen eltérő stílusú Jimmy Choo pink, párducmintás retikülje. Valóságos parti kellék, amellyel lehetetlen észrevétlen maradni. Ez a terrakotta Chloé táska az a fajta, ami valószínűleg soha nem megy ki a divatból, és az évek múlásával csak nemesebb lesz.
Nagyvilági stílus valamint részletgazdag kivitelezés jellemzi a Lanvin báránybőr táskáját. Ezt leginkább magas sarkú cipővel és magas derekú szoknyával viselnénk. Tory Burch fekete, arany szegecsekkel díszített táskája láttán a nagyvárosi vagány csajok is elolvadnának. Ezekhez, a táskákhoz szűk bőrszoknya, valamint magas sarkú bokacsizma dukál.
Egy modern, és vagány nagyvárosi nőként egy lépést sem tehetnénk Jimmy Choo fekete bőrtáskája nélkül. Luxus utakra csak luxustáskával! A Samsonite Black Label Half Moon vagy más néven félhold nevű harmonikatáskája a hónod alatt magabiztos belépőt jelent a legnagyobb divat fővárosokba.
Lie Sang Bong színes háromszögekből összeállított kézitáskája olyan, mintha a színes papírokkal való ragasztgatást fejlesztette volna tökéletesre a fejlesztő. Szívesen végigsétálnánk vele a városon! Antonio Marras megújította a már unalmassá vált tanár nénis táskát, azonban úgy, hogy ezek után a divatvilág rektorai is kapva kapnának utána. Rendkívül kellemes anyag, különleges színek, valamint klasszikus forma.
A visszafogottság nem minden esetben egyenlő az egyszerűséggel. Ez a több szelvényből összetevődő táskacsoda a maga nagyon különleges formájával hívta fel magára a figyelmet. A nappa bőrből készült táska egyik különlegessége, hogy a fogantyúja is ugyanúgy a táska anyagából készült.
Trendi de ugyanakkor környezetbarát - a legjobb ökotáskák! Ha természetes anyagból készült táskát, választasz egyszerre lehetsz divatos és környezetvédő! Ha szeretnéd, hogy egyszerre divatos és sikkes legyél, viszont az is fontos számodra, hogy milyen anyagból készül kedvenc kiegészítőd, abban az esetben nézz szét a galériák körében a csinos vagy éppen vicces ökotáskák között!
Az ilyen szütyők egytől-egyig természetes anyagból készültek, ezért nyugodt szívvel hordhatod akkor is őket, ha szíveden viseled a környezet védelmét. Azonban nagyon tévedsz, ha azt hiszed, hogy a helyes vászontáskákat kizárólag sportoláshoz vagy bevásárláshoz viselheted!
A feliratos, vagy ugyanúgy a fotóprintes darabokat is egyaránt felveheted munkába, strandra vagy akár találkozókra is.

Leonardo, a divatdiktátor

Több hónapos kutatást követően a kutatóknak végre sikerült rekonstruálni azt a több darabból álló vázlatot, amelyen a reneszánsz mester egy táskát tervezett. Ezt láttán még a szakma is elismerően csettintett.
Leonardo da Vinci (1452 - 1519) művész, festő, szobrász, zenész, író, feltaláló, építész és tudós is volt. Mostanra viszont már azt is tudjuk, hogy korának meg nem értett divattervezője is. Ugyanis a kutatóknak több hónapos munka után sikerült vázlatokból rekonstruálni azt a táskát, amelyet a reneszánsz géniusz 1497-ben tervezett.
A vázlatot legelőször Carlo Pedretti Da Vinci-kutató publikálta 1978-ban, miután rátalált az itáliai polihisztor rajzainak és írásainak legnagyobb gyűjteményében, az Atlanti Kódexben (Codex Atlanticus).
Három évtizedig lehet mondani senkit nem érdekelt a rajz, mire két olasz szakember, Agnese Sabato, valamint Alessandro Vezzosi (utóbb említett a Museo Ideale igazgatója) újra megalkotta azt. „Leonardo sok kiegészítőt tervezett, viszont ez a táska egyedülálló. A szépség harmóniában található a funkcionalitással” – fejtette ki Vezzosi.
A Pretiosa-nak nevezett táskát, aminek magyar jelentése (értékes), a híres firenzei divatcég, a Gherardini (Mona Lisa állítólag ennek a családnak a leszármazottja) „keltette életre”. A táskát bemutatták a nagyközönségnek a toszkán városban rendezett divatbemutatón, de később ki is állították.
Da Vinci elvetette a konformizmust, kikelt a túlzásokba csapó ornamentika ellen, s nem szerette, sőt kritizálta korának divatját. Leggyakrabban a nagyon szoros ruhákat ostorozta, nem beszélve a cipőkről, amelyek véleménye szerint annyira összenyomják a lábujjakat, hogy azonnal tyúkszemek alakulnak ki.

Pretiosa

Nagyon sok pénz csúnya táskákért

A táskákért rajongók sokszor azokért a modellekért is hajlandóak kisebb vagyonokat kifizetni, amelyek nem tűnnek a stílusosság és a jó anyagválasztás remekeinek. Vitatható stílusérzékkel készített és túlárazott Loius Vuitton, Fendi, Chanel modellek és táskafüggő sztárok következnek.
A rendkívül drága dizájnertáskák kultusza a kilencvenes évek kezdetekor terjedt el, a nagyon sok pénzzel rendelkező divatőrült nők körében. A kisebb-nagyobb vagyont érő kiegészítők iránti kereslet a recesszió ellenére nem csökkent.
A Daily Mail szerzőjének véleménye szerint érthetetlen, hogy a luxusmárkák a sokszor kifejezetten visszataszító modellekért is milliókat kérnek el, és az is, hogy a divatőrültek mégis kifizetik ezeket, a hatalmas összegeket. Még az sem zavarja őket, hogy némelyik dizájnertáska kinézete olyan, mintha újrahasznosítottak volna egy hetvenes évekbeli kanapét. A rendkívül magas árak és a dizájn mintha egyre inkább fordított arányban állnának.
A Louis Vuitton New Age Traveler Backpack nevű modellje 26 ezer fontba, vagyis 7,7 millió forintba kerül, és a cikk szerkesztőjének véleménye szerint a legcsúnyább táska, amivel a nők valaha is kiléptek az utcára. Marc Jacobs, a cég kreatív igazgatója egy alkalommal azt mondta, hogy a márkafüggők bármilyen öreg giccset hajlamosak megvenni, amin a cég logója szerepel.
Nagyszerű példa erre a Louis Vuitton egyik legújabb modellje, a Raindrop Besace nevet magáénak tudható táska, ami tulajdonképpen egy pántokkal felszerelt nejlonzsák. A szemeteszsákra emlékeztető darab ára 1280 font, azaz csaknem 380 ezer forint.
A luxuscikkek közül is a legkiemelkedőbbnek könyveltük el, hogy a Fendi B. Bag fekete krokodilbőr változata 27 700 fontba, azaz 8,2 millió forintba kerül, azonban a luxuscég rafiából készült 1540 fontos, vagyis 454 ezer forintos modellje esetében már felmerül a kérdés, hogy milyen arányban fizetünk a felhasznált anyagokért és a dizájnért.
A kicsit túlárazott táskák soraiba tartozik Judith Lieber 4320 fontos, azaz 1, 3 millió forintos, pávatollat idéző kreációja is, vagy akár a 2825 fontért (833 ezer forintért) kínált sötét alkalmi táska a Valentinótól. A Chanel Diamond Forever Classic fehér aligátorbőrből készült modellje 334 gyémántot valamint összesen 3, 56 karátnyi aranyat tartalmaz, és 261 ezer dollárba, vagyis 51 millió forintba kerül. Viszont ennél a táskánál legalább van elképzelésünk arról, hogy mi kerül ennyibe.